Overdenkingen voor Pasen – 6 april

Overdenkingen voor Pasen – 6 april

Dag 35 van de veertig dagen tijd:  Het geheim van de blauwe zone bijna ontrafeld

Het blijft raadselachtig: minimaal vijf gebieden (zogenaamde blauwe zones) op de wereld waar mensen op hun slofjes 100 en ouder worden.

 

Er is al veel over gesproken en geschreven waar het geheim in gelegen is. Het naadje van de kous weten we nog niet maar het raadsel wordt wel steeds meer ontrafeld, zo blijkt uit de jongste stand van zaken. Ivo Niehe wijdde er gisteren aandacht aan in de TV-show.

Wat heeft dat nu met Pasen te maken?  Gisteren was het Palmzondag of Palmpasen en het begin van de goede- of stille week. Het eerste wapenfeit van de Here Jezus is de zogenaamde tempelreiniging. De tempel was niet alleen was een rovershol geworden, maar ook het politieke, economische en financiële centrum, waar de toenmalige religieuze leiders heulden met de Romeinse bezetters. Op een revolutionaire manier reinigde Jezus de tempel van die misstanden, de tempel had een ander doel:

Hij zei tegen hen: “Er staat in de Boeken: ‘Mijn huis zal een huis van gebed zijn. Maar jullie hebben er een rovershol van gemaakt!’ ” (Mattheus 21:13 basisbijbel waarin Jezus Jesaja 56:6-7 citeert)

Ieder huis heeft een hoofdbewoner. Jij en ik zijn hoofdbewoners is ons eigen huis en in de tempel is het niet anders. Bezoekers in ons huis, gaan de bewoners en dat zijn wij, leren kennen. Daar is de tempel ook voor bedoeld, het huis van God is bedoeld om de bewoner te leren kennen. Dat gaat niet over religie, over kerkelijke tradities, regels en wetten, vooroordelen of misstanden in de kerk en ga zo maar door, maar het gaat er om dat we in gesprek gaan met de bewoner van de tempel.

Cor ad cor loquitur (Het hart spreekt tot het hart). Dit was de lijfspreuk van John Henry Newman.  Newman was een zeer invloedrijke kardinaal die veel boeken schreef en dit was zijn lijfspreuk. Het contact met God verliep volgens hem niet via de regels, wetten en procedures in de kerk, maar via het hart. Ons hart is verbonden met Gods hart. Ieder hart is dan de vraag? Na pasen is in ieder hart een zaad van geloof geplant.

Wat dat met de blauwe zone te maken heeft? Eigenlijk alles. De mensen in de blauwe zones leven gezond. Wonderlijk genoeg gaat dat niet alleen over voedingsgewoonten, lichaamsbeweging en gedrag. Het gaat voor een groot deel over zingeving, dat elke dag een reden heeft om uit bed te komen, elke dag moet een moment van reflectie, ontspanning en spiritualiteit hebben. Stress komt op de hele wereld voor. In de Blauwe Zones hebben ze echter in hun routine momenten ingebouwd om stoom af te blazen.

Contact met de bewoner. Dat wij in contact kunnen komen met onze schepper, God de vader, komt niet door de tempelreiniging, maar omdat de Here Jezus Jezus voor ons stierf aan het kruis. Hij herstelde daarmee het contact voor ons met God. Ook Christus Zelf heeft één keer geleden voor de ongehoorzaamheid van de mensen. Hij was Zelf een onschuldig mens. Maar Hij werd gedood voor schuldige mensen. Zo kon Hij jullie bij God brengen. (1 Petrus 3:18 basisbijbel) Contact met God maken kan echt.

De tempel is dichtbij. Het gaat niet over een kerk of iets dergelijks. De Here Jezus leren kennen gaat via het hart. Jezus leren kennen betekent eigenlijk dat je zelf een tempel bent geworden, de bijbel noemt dat de tempel van de Heilige Geest, de Heilige Geest vertegenwoordigt de Here Jezus en de Here Jezus brengt je bij God.  Weten jullie dan niet dat je lichaam een tempel is van de Heilige Geest? Hij woont in jullie. Jullie hebben Hem van God gekregen. (1 Korinthiërs 6:19 basisbijbel).

Overdenking:  Het geheim van de goddelijke blauwe zone is contact met God. Of zoals John Henry Newman het verwoordde: “Het hart spreekt tot het hart”  Wat zegt jou hart tegen het hart van God?

Dit is pasen (Romeinen 8:11)

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×