Overdenkingen voor Pasen – 4 april

Dag 34 van de veertig dagen tijd: Het wordt de week van de waarheid

Zonder dat de discipelen van Jezus het wisten zou morgen de week van de waarheid aanbreken. Die week noemen we tegenwoordig de “Goede week of de stille week”. Het is de week voorafgaand aan Pasen en die begint morgen met de viering van Palmzondag. Palmzondag wordt ook wel Palmpasen genoemd. Het is de laatste zondag van de vastenperiode (de zondag vóór Pasen), en is vooral belangrijk als eerste dag van de Goede Week. Op Palmzondag wordt door christenen de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem gevierd. In alle vier evangeliën van de bijbel wordt dit beschreven.

De volgende dag hoorden de mensen die voor het Paasfeest waren gekomen, dat Jezus naar Jeruzalem kwam. Ze trokken takken van de palmbomen, gingen Hem tegemoet en riepen: “Hosanna! (= ‘Red toch!’) Gods zegen op de Man die door de Heer is gestuurd!” En: “Leve de Koning van Israël!”
(Johannes 12:12-13 basisbijbel)

Het is een periode in de geschiedenis dat de Romeinen op een buitengewoon wrede manier het land hadden bezet en er erg veel slachtoffers onder de bevolking waren. Uit deze tekst is te concluderen dat:

  • De mensen verwachten dat Jezus hun nieuwe koning zou worden
  • Jezus door God zelf was gestuurd om die koning te worden
  • Dat die koning Jezus hun zou redden van de Romeinse overheersers

In die tijd waren er Joodse groeperingen die zich in het geheim aan het bewapenen waren om met de nieuwe koning de oorlog tegen de Romeinse bezetters te gaan voeren. Maar hoe anders zou de geschiedenis verlopen?

En hoe anders verloopt onze eigen geschiedenis?

Vier weken geleden schreef ik de eerste overdenking. Een dag later was de eerste besmetting van het corona virus in Nederland. Tot die tijd was corona slechts nieuws dat wel langs/over  zou waaien. Hoeveel epidemieën hebben we al gehad tenslotte? En nagenoeg allemaal waaiden ze over. Maar deze niet. Indringende conclusies en gesprekken die eigenlijk niet gevoerd moeten worden in mijn eigen omgeving. Op een ander niveau worden de experts dagelijks aan de tand gevoeld over het verloop van het virus. En er is geen antwoord op die vraag, het blijft gissen. De komende week is de week van de waarheid. Als de ontwikkeling van dit virus niet tot stand wordt gebracht komen we in een zogenaamd “zwart scenario”. Daarmee wordt geduid op het mogelijk gebrek aan IC-bedden. Ernstig zieke patiënten kunnen niet meer worden opgenomen. Ernstig zieke ouderen die al in slaap worden gehouden op de IC worden van de IC bedden gehaald om plaats te maken voor patiënten met een hogere levensverwachting. Wat er met die ouderen gebeurt was de vraag aan Diederik Gommers[i] gisteren. “Die behandelen we met palliatieve sedatie” [ii]

Het wordt de week van de waarheid.

Na afloop van de eerste persconferentie over het coronavirus maakte minister president Rutte nog grapjes over het virus. Ook hij was zich absoluut niet bewust van de keiharde werkelijkheid die zou volgen. De beelden van dat moment gingen de wereld over. Rutte blundert en geeft RIVM-voorman Jaap van Dissel alsnog een hand, kopten de media.

Wordt het echt de week van de waarheid?

Natuurlijk wordt het dat in alle opzichten. Ik zal in ieder geval elke dag een overdenking maken over mijn eigen waarheid. Ik kan niet leven zonder mijn eigen waarheid. Mijn waarheid is de Here Jezus, Hij is mijn weg en Hij is mijn leven en dankzij de Here Jezus leef ik. (Johannes 14:6 CJH bijbel).  Ook voor mij is het een week die afwijkt van iedere week in mijn leven tot nu toe. Elke dag sta ik bewust stil bij het nieuwe leven dat ik van Jezus krijg, iedere dag weer. Dat nieuwe leven trek ik aan, zoals ik een stel nieuwe kleren aantrek. God wil van jullie allemaal nieuwe mensen maken die nieuwe kleren dragen, feestkleren. Nieuwe mensen die op Hem lijken. Mensen die helemaal zijn vrijgesproken van schuld en die bij God gaan horen (Galaten 2:20-24 CJH bijbel). Dit is Pasen !!!! (Romeinen 8:11) Wat doe jij?

Overdenking:

Waar denk jij aan in dit verband? Wie of wat is jou waarheid?

 

[i] Anesthesioloog-intensivist Diederik Gommers, verbonden aan het Erasmus MC, is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

[ii] Palliatieve sedatie of terminale sedatie is de sedatie (het opzettelijk verlagen van het bewustzijn van een patiënt door toediening van sedativa zoals midazolam) in de laatste levensfase, om het lijden van de patiënt te verlichten. Het doel is niet het leven te bekorten of te verlengen.

 

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×