Overdenkingen voor Pasen – 2 april

Overdenkingen voor Pasen – 2 april

Dag 32 van de veertig dagen tijd: Ben ik een imitatie van me zelf geworden?
Ze stond al klaar met haar verrekijker omgehangen. Opa, we gaan straks naar de natuur hè? Ze kon niet wachten om met opa Chris de natuur in te gaan, beiden gewapend met onze verrekijker. Waar is de natuur dan opa? Ik liet haar één van de mooie plekjes zien in onze omgeving. Ik keek door mijn verrekijker en ze imiteerde me. En als ervaren biologen genoten we van de schepping en vertelde ik haar over de schepper die dit allemaal had bedacht. We kwamen thuis met takken, een paar verdorde rietstengels en wat droge elseproppen. Apetrots vertelde ze oma, tante Lies en papa en mama later op de dag hoe het was in de natuur.

Kinderen spiegelen wordt wel eens gezegd. Je herkent jezelf in het kind, ze geven terug wie en wat je bent. En ik wilde graag weer even 4 jaar zijn en zorgeloos de wereld inkijken. Jij toch ook wel? Ik doe echt mijn best om me in te leven in de belevingswereld van mijn kleindochter om vandaar uit met haar te praten. En af en toe ben ik dan weer 4 jaar, al moet ik toegeven dat zij sommige dingen beter kan dan ik. Doe mij maar na opa en ze maakte vervolgens een handstand tegen de muur. Die van mij leek er niet op eerlijk gezegd.
In de periode voor het grote feest (Pasen) had de Here Jezus de 12 discipelen al van alles verteld over het Koninkrijk van God terwijl ze onderweg waren naar Kapernaum. Daar kwamen ze in het huis van de Here Jezus en Hij vroeg hun: “Waar hadden jullie onderweg ruzie over?” Ze zwegen. Want ze hadden er onderweg ruzie over gemaakt, wie van hen de belangrijkste was. Hij ging zitten, riep de twaalf leerlingen bij Zich en zei tegen hen: “Als je de belangrijkste wil zijn, moet je de minst belangrijke worden. Je moet een dienaar worden van alle anderen.” Hij trok een kind naar Zich toe. Hij zette het midden in de kring, sloeg zijn arm om het kind heen en zei: “Als je gastvrij bent voor een kind omdat je in Mij gelooft, ben je eigenlijk gastvrij voor Mij. En als je gastvrij bent voor Mij, ontvang je eigenlijk niet Mij, maar Hem die Mij heeft gestuurd.” (Markus 9:33-37 basisbijbel)
Een zoon en zijn vader lopen in de bergen. Opeens valt de zoon, hij doet zich pijn en schreeuwt: “Aaaaaahhhhh!!!!” Tot zijn verrassing hoort hij ergens in de bergen een stem die herhaalt “Aaaaaahhhhh!!!!”. Nieuwsgierig schreeuwt hij: “Wie ben je?”. Hij krijgt antwoord: “Wie ben je? “ En dan schreeuwt hij naar de berg: “Ik bewonder je”. De stem antwoordt: “Ik bewonder je”. Boos vanwege dit antwoord schreeuwt hij “Lafaard” Hij krijgt antwoord: “Lafaard”. Hij kijkt naar zijn vader en vraagt: “Wat gebeurt hier?”. De vader lacht en zegt: Let op mijn zoon en roept: “Je bent een kampioen!!”. De stem antwoordt: “Je bent een kampioen!!”. De jongen is verrast, maar begrijpt het niet. Dan legt de vader het uit:”Mensen noemen dit een ECHO, maar in werkelijkheid is het LEVEN. Het geeft je alles terug wat je zegt of doet. Ons leven is gewoon een weerspiegeling van onze acties. Als je meer liefde wilt in je leven, creëer dan meer liefde in je hart. Als je meer liefdevolle mensen om je heen wilt hebben, wordt dan zelf liefdevoller. Deze relatie geldt voor alles, in alle aspecten van het leven. Het leven geeft je alles terug wat je zelf hebt gegeven. Je leven is geen toeval. Het is een weerspiegeling van jezelf.”[i]
Pasen is geloven in het kind, geloven als een kind en juist nu in de moeilijke periode waarin we leven i.v.m. de dreigingen van het coronavirus hebben we dat geloof nodig. De Here Jezus is tastbaar dichtbij en David zegt daar over in Psalm 34: Hij redt hen uit al hun moeilijkheden. Hij is dicht bij mensen die wanhopig zijn. Hij redt de mensen die alle hoop hebben opgegeven. Jezus zegt in Mattheus 11: Kom naar Mij als je moe bent. Kom naar Mij als je gebogen gaat onder het gewicht van je problemen! Ik zal je rust geven. Doe wat Ik je zeg. Leer van Mij. Want Ik ben vriendelijk en geduldig en bescheiden. Daarom zul je bij Mij innerlijke rust vinden. En Jacobus zegt in zijn eerste hoofdstuk: En als je een keer niet weet wat je moet doen, mag je God om wijsheid vragen. God geeft die altijd, zonder boos te zijn dat je het zelf niet weet.
Ben ik inmiddels een imitatie van mezelf geworden? Jezus in mij helpt me om niet mezelf maar Jezus te imiteren. Hoe ik dat doe? Het is Pasen vandaag en als Jezus in mij woont, de hoofdbewoner is zelfs, dan imiteer ik Hem. (Romeinen 8:11).

Overdenking: Hoe moeilijk kan het zijn? Wil je de Here Jezus vandaag ontmoeten? Wat zegt jou ECHO?
Ik denk dat ik straks nog maar eens een handstand tegen de muur ga proberen trouwens, als opa wil je tenslotte een goed voorbeeld zijn? Toch?
Dit is ook Pasen (Romeinen 8:11)

[i] H 10 Geef zin aan je werk van Alex Pattakos over de zingevingsprincipes van Viktor Frankl.
Wil je het filmpje zien dat Chris hierbij heeft gedeeld? Ga naar https://www.facebook.com/102212108093978/videos/3075243479190673/
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×