Overdenkingen voor Pasen – 10 april

Overdenkingen voor Pasen – 10 april

Dag 39 van de veertig dagen tijd:   Ik besef het wel, want ik werk al zo lang met hem samen
De meest legendarische overwinning van wielrenner Matthieu van der Poel[i] was die in de Amstel Gold Race van 2019. Vanuit een totaal verloren positie begon hij aan de finale van die wielerwedstrijd. Sensationeel, weergaloos, onmogelijk, fenomenaal, bizar, stunt, nog nooit vertoond, een mirakeldag, magistraal, indrukwekkend etc. etc. kopten de kranten. Het was of iedere krant het op haar eigen manier wilde duiden. Maar het was niet te duiden, vd Poel deed het onmogelijke.

Vandaag is het Goede Vrijdag en gedenken we de sterfdag van de Here Jezus. Iedereen was het er over eens dat dit het einde was van zijn leven. Dat Jezus uit de dood zou op staan wist niemand, alleen God de Vader wist dat en verder helemaal niemand. Oh ja, Jezus had het er regelmatig over gehad met zijn discipelen, maar dat waren ook gewone mensen zoals jij en ik. We leven in een andere tijd, maar twijfelen wij dan nooit aan de beloften van God?
Op Goede Vrijdag begint de finale van de verandering van de geschiedenis zou je kunnen zeggen. Vanuit schijnbaar totaal verloren positie vierde de hemel de grootste overwinning ooit. Niemand geloofde nog in een overwinning voor Matthieu van der Poel in de Amstel Gold race vorig jaar. Niemand? Een citaat na deze overwinning zei vader Adrie glunderend: ,,Dit is uniek. Ik vraag mij wel eens af of wij allemaal beseffen hoe ongebruikelijk dit is. Ik besef het wel, want ik werk al zo lang met hem samen. Er staat maar één woord in zijn woordenboek: winnen.”

Ik werk al zo lang met hem samen. Het zou zo maar een zin uit de bijbel kunnen zijn. Een citaat van God zelf, of een antwoord op veel gebeden van mensen die hebben voor een wonder, voor een oplossing, voor een verandering, voor kracht etc. etc.  Wat echt niemand voor mogelijk had gehouden na het sterven van de Here Jezus aan het kruis was dat Hij zou opstaan uit de dood. God wist het en dat wil Hij ook tegen jou zeggen in jou situatie, hoe moeilijk, uitzichtloos en zonder hoop die situatie ook is: God weet het. Goede Vrijdag geeft hoop in jouw situatie, omdat net als in de voor mensen geachte hopeloze situatie van Jezus er uitzicht is op Pasen in jouw en mijn leven. Dat is wat God weet. Dat is was Jezus weet en dat is wat de Heilige Geest wil uitwerken in jouw leven.

Jezus antwoordde hun: “Luister goed! Ik zeg jullie dat de Zoon niets uit Zichzelf kan doen. Hij doet alleen wat Hij de Vader ziet doen. Alles wat de Vader doet, doet de Zoon ook.
Want de Vader houdt van de Zoon en Hij laat Hem alles zien wat Hij doet. En jullie zullen verbaasd staan, want Hij zal jullie nog geweldiger dingen laten zien dan dit. Want net zoals de Vader de doden levend maakt, zo maakt ook de Zoon levend wie Hij wil. (Johannes 5:19-21)

De laatste zin is de allerbelangrijkste zin in de betekenis van Goede Vrijdag. Ik doel op de wil van God de Vader. Het is die wil van liefde die het heeft gemaakt dat de Here Jezus niet gehoorzaamde aan zijn eigen wil, maar aan de wil van de Vader.  “Niet mijn wil, maar Uw wil geschiedde”  bad Jezus in zijn stervensnood (Matt 26:39). En het is die liefdevolle wil die tegen jou zegt:

“Mijn Vader heeft alles aan Mij gegeven. Niemand kent de Zoon. Alleen de Vader kent Hem. En niemand kent de Vader. Alleen de Zoon kent Hem. En ook de mensen aan wie de Zoon wil laten zien wie de Vader is, kennen de Vader. Kom naar Mij als je moe bent. Kom naar Mij als je gebogen gaat onder het gewicht van je problemen! Ik zal je rust geven. Doe wat Ik je zeg. Leer van Mij. Want Ik ben vriendelijk en geduldig en bescheiden. Daarom zul je bij Mij innerlijke rust vinden. Want wat Ik je te doen zal geven, is niet te moeilijk of te zwaar voor je.” (Mattheus 11:27-30)

En het is diezelfde wil uit de bekende woorden van de Here Jezus in Johannes 3:16 en 17

Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verloren ga, maar eeuwig leven hebbe. Want God heeft zijn Zoon niet in de wereld gezonden, opdat Hij de wereld veroordele, maar opdat de wereld door Hem behouden worde.

Dit is Pasen (Romeinen 8:11)
Overdenking: wat betekent voor jou Goede Vrijdag? Waar denk jij aan?


[i] Matthieu van der Poel is de zoon van Adrie van der Poel en de kleinzoon van Raymond Poulidor. Beide wielrenners die geschiedenis schreven met hun bijna ongeëvenaarde prestaties.
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×